Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.CÉLOK, ELKÉPZELÉSEK

Célunk: Az érrendszeri és szívbetegségben szenvedő, betegséggel küzdő embertársaink érdekvédelme. Szeretnénk, ha nagyobb hangsúlyt kapna a megelőzés fontossága, közösség építés, a szabadidő tartalmas eltöltése. Mindezekhez a szükséges források felkutatása. Napi szinten való kapcsolattartás, szociális rendszer biztosítása, támogatok, pályázatok elérése. Ennek érdekében a szívbetegségben szenvedő emberek társadalmi beilleszkedését és gyógyítását szeretnénk elősegíteni. A szívbetegségben szenvedő emberek és családtagjai részére pszichológiai, jogi, pedagógiai tanácsadás biztosítása.
Egészségmegőrzési, betegség megelőzési célból egészségügyi tanácsadást és programokat szervez, s ennek érdekében műszereket vásárol pl. vérnyomásmérő, vércukorszintmérő, stb. Tárgyi feltételek biztosítása érdekében számítógép, nyomtató, telefon stb. beszerzése. Helyi és országos szintű pályázatokon való részvétellel anyagi erőforrások, eszközök előteremtése. A pályázatokon elnyert támogatásokat egyesületi célra használjuk fel.
Az egyesület céljainak megvalósítása érdekében együttműködik más egyesületekkel, állami és társadalmi szervekkel és szervezetekkel. Pl. Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szervezete, Rákbetegek Egyesülete. Fel kívánjuk venni a kapcsolatot a megyében működő szívbeteg alapítványokkal, egyesületekkel valamint az országos szintű egyesületekkel és alapítványokkal, keressük a kapcsolatot külföldön működő hasonló egyesületekkel, alapítványokkal.
Rendezvényeken való részvétel: Civil Hét, Kanizsa Centrum Életmód Nap, Dödölle Fesztivál Városnap.
Környezetvédelmi programhoz való csatlakozás: virágosítás, Szeretnénk részt venni a Sétakert rendbe tételénél, a Csónakázó-tó szépítésénél, hogy minél többen látogassák az alábbi helyeket.
Gyermektábor, edzőtábor segítése. Már fiatal korban el kellene kezdeni az egészséggel kapcsolatos felvilágosítást. Előadásokkal ismertetni a dohányzás, alkohol káros hatását, minek következtében hazánkban sok a szív- és érbetegségben szenvedő ember. Nagyon fontos a megelőzés.

Hosszú távú célok és tervek: A szívbetegek szükségletei, társadalmi beilleszkedése, állapotjavítás, egészségügyi ellátás, a betegséggel járó trauma feldolgozása. Szakemberek pl. pszichológus, orvos bevonásával a betegek segítése és a hozzátartozókkal való kapcsolattartás. Kulturális, sport és más közösségi rendezvények látogatása.
Saját civil ház létrehozása.
A szervezetben nyújtott szolgáltatásokat - 10 fő önkéntes segítségével – mindig az aktuális célok határozzák meg.
Emellett szakértők köre segíti az egyesület munkáját a Kanizsai Dorottya Kórház Belgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa és szakorvosai. 60-120 főig.
Egyesületként 2008.októbere óta működik. Azóta előadássorozattal kezdtük meg működésünket. Első előadónk: Maronicsné Dr. Borka Beáta a Polgármesteri Hivatal Szociális Osztályának Osztályvezető Asszonya, a beszámoló témája: Szociális ellátások ( Lakásfenntartási támogatás, ápolási díj, gyógyszer és gyógyászati segédeszköz támogatás, a közgyógyellátás formái, stb.

Figyelembe véve a statisztikai adatokat Nagykanizsa város körzetében jelentős számú szív-érrendszeri betegségben szenvedő embertársunk él. Ezek a betegek rendszeres orvosi ellenőrzést, gondozást igényelnek. A betegségek egy része idült lefolyású, a beteget egész életében végigkíséri. Más esetekben életének aktív periódusában levő középkorú egyénekben hirtelen jelentkeznek súlyos tünetek. A modern orvostudománynak, a gyógyszeres, műszeres, műtéti technikák fejlődésének köszönhetően a betegek nagy része panaszmentessé tehető. Életminőségük javítható. A testi gyógyulás mellett a lelki tényezők szerepe aláértékelődik, pedig az életminőség szempontjából ugyanolyan fontos. Könnyű azt mondani, hogy „az élet megy tovább”. Sokaknak ehhez segítség kell. Segíthet a megértő, gondoskodó család, baráti kör. Vannak olyan kérdések is, melyekre, csak szakember tud megnyugtató választ adni. Az orvos – beteg találkozás a mindennapi gyakorlatban sokszor csak futva történik, nincs idő az „apró-cseprő”, de a beteg számára fontos kérdések megbeszélésére. A mindennapos, szorongást okozó problémák (pl. panasz esetén mikor forduljon azonnal orvoshoz, félelem a korábban már átélt rosszullét ismételt jelentkezésétől) a betegtől megoldási stratégiát igényelnek. A hasonló betegségben szenvedők ebben is tudják segíteni egymást. Egyesületünk célja mindezek szellemében a segítséget, tanácsadást, társaságot, kikapcsolódást igénylő szívbeteg embertársaink felkarolása, egy baráti közösség kialakítása. A rendszeres összejöveteleken szakmai programokkal, szűrésekkel kötetlen beszélgetéseken, időnként akár harsányabb szórakozáson keresztül kovácsolódik össze a társaság.
<< Előző (1. oldal)
/2